fbpx

Mijn moeder ligt in het ziekenhuis. Ze heeft door osteoporose verzakking van 3 van haar rugwervels. Ze krijgt uiteindelijk advies, na 1,5 weken ziekenhuis, om naar een revalidatieplek te gaan. Maar ze weigert hulp. Zoals altijd drukt ze haar zin door. Haar wil is wet. Ze moet en zal naar huis, tegen alle adviezen van diverse artsen in. Omdat ze wilsbekwaam is, gaat ze ook naar huis. Het is blijkbaar haar wil breken óf haar bot. Als KOPP-kind voel ik mij machteloos en voel ik mij zelfs schuldig dat ik het niet voor elkaar heb gekregen. Kritische gedachten vliegen door mijn hoofd en het schuldgevoel groeit…”

Herken je dat? Je doet iets voor je ouder(s), waarbij je je stinkende best doet

Je doet iets voor de ouder(s) en iets loopt er niet zoals de ouder(s) wil of zoals jij wilt dat het loopt. En degene die zich schuldig voelt….. dát ben jij! Terwijl jij er juist alles aan gedaan hebt om het zo goed mogelijk te doen.

Je bent niet schuldig, toch zit je jezelf op je KOP(P)

Je voelt je schuldig, ondanks dat je alles hebt gedaan wat je kon doen in de gegeven situatie. Het oude bekende ‘schuldgevoel’ speelt in een leven van een KOPP/KVO-kind snel op. Je voelt je rot en toch ergens schuldig als er iets rond jouw ouder(s) niet goed loopt. Als enig kind (of kind die zich in het systeem alleen voelt) voel je je er extra alleen voor staan omdat je niet met een zus of broer kunt sparren.

Het oude stuk wordt aangewakkerd 

Hoe werkt dat? Er is zoveel in contact met de ouder(s) onzeker geworden dat je nooit weet ‘wat goed is’. Dit herhaalt zich, omdat jouw hersenen door de oude triggers geactiveerd worden. De oude patronen worden actief, over iets wat er NU gebeurt. En daarbij ook veel kritische gedachten en een oud schuldgevoel.

Hoe doe je dat? 6 tips om jezelf uit de oude pijn te halen en te ont-schuldigen
TIP 1: Accepteer jezelf zoals je dingen doet

Dat is NU zoals je het doet. Stop afwijzing met kritische gedachten. Start als alternatief affirmaties, positieve troostende woorden, als bijvoorbeeld ‘ik doe wat ik kan. Of ‘Ik doe de dingen die ik doe, vanuit liefde en als Volwassen dochter /zoon’. Zeg dit hardop, keer op keer, tegen jezelf.

TIP 2: Doe lijflijke oefeningen en adem

Adem het hier en nu IN en laat het ‘hier en net’ op de uitademing los. Laat daarbij ook los wat van de ander is. Voel jezelf NU hier in de ruimte. Voel je voeten, kijk om je heen. Zie dat je nu groot bent. En zie dat er ook nu geen gevaar is.

TIP 3: Erken jezelf uit liefde voor jezelf

Zie dat je het uit liefde doet. En zie jouw (eigen)liefde voor je ouder(s) ook. Dat is jouw liefde die je geeft. Die is van jou! En die geef je aan hem/haar. Dat is gul en lief van je. “Ik ben een lieve dochter/zoon/ kind”. “Ik ben ok”… Ik ben helemaal goed bezig” of “ik doe het goed’. Ik ben ok, ik BEN goed”.

Zeg iets tegen jezelf (!!!) wat bij je past om te erkennen dat je goed bent, zoals je bent.

TIP 4: Laat bij de ander wat van de ander is.

Zie je eigen volwassen kracht én die van de ander.  De ander/ouder(s) is OOK groot en volwassen en doet uiteindelijk toch de dingen die hij/zij wil (tenzij zij/hij wilsonbekwaam is). Dat heeft NIETS met jou te maken.

Neem het dus niet persoonlijk wat de ander doet

TIP 5: Voel jouw eigen behoefte in de situatie

Volg jouw eigen behoefte. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag: “Wat heb IK nodig in deze context?” . En dus niet: wat heeft de ander nodig?”

In mijn voorbeeld had ik het nodig (voor mijn rust) om er alles aan gedaan te hebben dat mijn moeder de beste zorg zou krijgen. In mijn ogen was dat goede revalidatie én pijnbestrijding. Zodat ik alles zou hebben gedaan wat mijn perspectief nodig zou zijn. Het ging erom dat ik mijzelf uitsprak naar haar.

Dus kies ervoor te kijken wat jij nodig hebt! Dan doe je wat je kunt, uit jouw liefde.

TIP 6: Accepteer de keuze van de Volwassen ouder(s) en LEEF

Als de ouder(s) een andere keuze maakt, dan jij zou willen, dan is het niet in je invloedssfeer. Accepteer dat de ouder(s) een eigen keuzes maakt, ondanks dat jij het anders zou wensen. Laat het gedrag van de keuze die de ouder(s) maakt bij hem of haar. Daar ga je verder niet over. Dat is een keuze van de ander.

Zorg voor jouw eigen Zelf en jouw eigen leven. Leef nu verder jouw leven met jouw eigen behoeftes. Dat is jouw domein en jouw keuze. Heel veel succes. Je bent heel goed voor jezelf aan het zorgen als mens. Dat staat op de 1e plaats als Volwassen dochter of zoon. Vergeet dat niet.

Laat je hieronder achter welke tip je het meeste raakte? En hoe jij de tip(s) hebt toegepast? Ik ben heel benieuwd.